DLEP_IS Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor Iaşi

Comunicate de presa

Atenţie! Cum procedăm când găsim/pierdem un act de identitate#1

Atenţie! Cum procedăm când găsim/pierdem un act de identitate


"Av
ând în vedere faptul că, în ultima perioadă, tot mai multe acte de identitate apar pe reţelele de socializare sau sunt păstrate în avizierul unor agenţi economici sau instituţii atragem atenţia că în conformitate cu prevederile art. 24 din OUG nr. 97/2006 privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români persoana care a găsit sau a intrat în mod fortuit în posesia unui act de identitate, indiferent cine este titularul acestuia, este obligată să îl depună ori să îl trimită, în termen de 24 de ore, la cel mai apropiat serviciu public comunitar de evidenţă a persoanelor sau la cea mai apropiată unitate de poliţie". Marius-Constantin Bodoga (Director executiv)


În acelaşi context reamintim faptul că titularii actelor de identitate sunt obligaţi să ia măsuri pentru a evita deteriorarea, distrugerea, pierderea sau furtul acestora.


Furtul actului de identitate trebuie reclamat la unitatea de poliţie pe raza căreia s-a produs, în termen de 24 de ore de la constatare în timp ce pierderea sau distrugerea documentului se anunţă direct la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul de domiciliu sau reşedinţă.

Actele de identitate declarate pierdute, distruse sau furate sunt nule de drept.

Actul de identitate declarat pierdut sau furat, care a fost ulterior găsit de titular, trebuie predat în termen de 48 de ore la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor unde a fost declarat evenimentul.

Este interzisă darea, primirea sau solicitarea actului de identitate drept garanţie pentru prestarea unor servicii, pentru încredinţarea unor bunuri şi valori, pentru plata datoriilor sau în alte scopuri, de către persoanele neautorizate.

"Rugăm cetăţenii ca în cazul găsirii unui act de identitate să-l predea în cel mai scurt timp către Serviciul de evidenţă emitent sau secţia de poliţie deoarece titularii vin la sediul nostru să întrebe dacă a ajuns actul pierdut la noi". Marius-Constantin Bodoga (Director executiv)

Nerespectarea acestor prevederi onstituie contravenţii şi se sancţionează cu amenda de la 25 lei la 150.

 

Serviciul de Stare Civilă

Adresa: Str. V. Alecsandri, nr.8,
Cod postal RO 700054;

Contact:

Serviciul de Evidenţă a Persoanelor

Adresa: Iasi, IULIUS MALL - et. 2,
Bdul. Tudor Vladimirescu

Contact:

Instrumente de accesibilitate

Mărime text