DLEP_IS Direcţia Locală de Evidenţă a Persoanelor Iaşi

Comunicate de presa

Cele mai frecvente prenume atribuite copiilor născuţi în Iași în 2023


Pentru a veni in sprijinul viitorilor părinţi publicăm statistica celor mai frecvente prenume atribuite copiilor născuţi la maternităţile ieşene în anul 2023. Menţionez că nu sunt luaţi în analiză copiii născuţi în străinătate. Aşadar, la Serviciul de stare civilă Iași am înregistrat anul trecut 7.036 acte de naștere (3.699 băieți și 3.337 fete).


În 103 cazuri, cel puțin unul dintre părinți este cetățean străin.

Luna cu cele mai multe nașteri în Iași a fost august (677) la polul opus situându-se decembrie (459).

"În urma acestei analize am remarcat faptul că în cea mai mare parte, părinţii au decis să atribuie câte 2 prenume copiilor (73 %), și că în topul preferinţelor se păstrează prenumele tradiţionale în stransă legătură cu sărbătoarea religioasă apropiată zilei de naştere (de exemplu, în luna mai Elena şi Constantin, în august Maria/Marian, etc). Astfel în topul prenumelor atribuite băieților avem Andrei, Ștefan și Gabriel iar la fete Maria domină autoritar acest clasament, urmată de Ioana și Elena. În același context, cele mai uzuale prenume compuse au fost Rareș-Andrei, David-Andrei respectiv Eva-Maria și Sofia-Maria"- Marius Bodoga-Director Executiv DLEP Iaşi.

Au fost și 101 situații în care părinții au decis să atribuie copiilor chiar și câte 3 prenume.


În conformitate cu legislaţia în materia actelor de stare civilă înregistrarea naşterii se face de structura de stare civilă din cadrul S.P.C.L.E.P. sau, după caz, de ofiţerul de stare civilă din cadrul primăriei unităţii administrativ-teritoriale în a cărei rază s-a produs evenimentul. 

Nu au fost semnalate situații în care ofiţerul de stare civilă să refuze motivat înregistrarea prenumelor formate din cuvinte indecente, ridicole ori altele asemenea, de natură a afecta ordinea publică şi bunele moravuri sau interesele copilului.
 

Pentru a vizualiza statistica detaliată a prenumelor - click aici


Pentru raportul detaliat al DLEP pentru anul 2023 - click aici

Serviciul de Stare Civilă

Adresa: Str. V. Alecsandri, nr.8,
Cod postal RO 700054;

Contact:

Serviciul de Evidenţă a Persoanelor

Adresa: Iasi, IULIUS MALL - et. 2,
Bdul. Tudor Vladimirescu

Contact:

Instrumente de accesibilitate

Mărime text